Duitse voorstellen in die richting zijn volgens ingewijden niet terug te vinden in een plan dat Europees president Herman Van Rompuy de eurolanden volgende week vrijdag zal voorleggen tijdens een speciale top.

De eurolanden bespreken dan hoe ze hun economisch beleid beter op elkaar zullen afstemmen en hoe ze ontsporing van hun overheidsfinanciën tegengaan. De maatregelen moeten voorkomen dat opnieuw lidstaten in een schuldencrisis verzeild raken, zoals met Griekenland en Ierland is gebeurd.

Duitse notitie

Volgens een Duitse notitie die vorige maand uitlekte, zou Brussel zich moeten gaan bemoeien met het pensioen- en belastingbeleid van de eurolanden. Dat voorstel riep veel weerstand op bij diverse lidstaten, ook bij Nederland.

In het plan dat Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie tijdens de top van eurolanden presenteren, zijn de scherpste kantjes van de Duitse notitie afgeslepen. Eurolanden moeten wel rekening houden met de vergrijzing van hun bevolking en ervoor zorgen dat hun pensioenen betaalbaar blijven, maar van een verplichting de pensioenleeftijd op te trekken is geen sprake. Ook wordt het automatisch aanpassen van de lonen aan de prijsstijgingen niet verboden, in tegenstelling tot wat in het Duitse stuk werd gesuggereerd. De eurolanden moeten daarentegen wel gaan ingrijpen als de lonen de pan uitrijzen.

Op elkaar afstemmen

Over het gelijktrekken van manier om de tarieven voor de vennootschapsbelasting te berekenen, bevat het plan van Van Rompuy niets.

Premier Mark Rutte zei enkele weken terug dat hij het toejuicht als eurolanden hun economisch beleid beter op elkaar afstemmen, maar het bepalen van pensioenleeftijd of belastingtarieven moet volgens hem een zaak van de lidstaten blijven. In de Duitse notitie ,,staan veel dingen die me niet bevallen'', aldus de premier toen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl